04 czerwca 2012

Arbuzowa stracciatella


Klasyczny biszkopt z niecodzienną arbuzową galaretką, która nadaje mu rześkości :) Co prawda ciasto z masą arbuzową już zagościło na tym blogu, ale okazało się, że teraz nie można nigdzie kupić galaretki o smaku arbuzowym :( więc trochę eksperymentu i mamy nowe ciasto :)


Arbuzowa stracciatella

Biszkopt:
6 jajek
12 dag mąki ziemniaczanej
9 dag mąki pszennej
20 dag cukru
cukier waniliowy
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek zimnej wody
Masa I
1,5 kg arbuza (waga po obraniu)
1 butelka napoju alkoholowego Breezer watermelon (poj 275ml)
5 łyżek żelatyny
MasaII
2 śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
2 duże łyżki cukru pudru
1 czekolada mleczna (100 g)

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z wodą na pianę, pod koniec dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż uzyskamy gęstą lśniącą pianę. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po 1 żółtku.  Na koniec oddajemy przesiane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C ok. 25 minut. Po ostudzeniu przekrawamy na 2 części.

Masa I: Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy aby napęczniała, następnie rozpuszczamy ją. Miąższ arbuza miksujemy (możemy też rozgnieść go po prostu widelcem). Masę przekładamy do garnuszka, dodajemy napój oraz rozpuszczoną żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do momentu aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na 1 część biszkoptu przykrywamy drugą połową ciasta.

Masa II: Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy aby napęczniała, następnie rozpuszczamy ją. Śmietany kremówki ubijamy, pod koniec dodając cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

W wersji bezalkoholowej dla dzieci możemy zastąpić napój Breezer rozpuszczoną w 250 ml wody galaretką truskawkową, ale zmniejszamy wtedy ilość żelatyny do 4 łyżek.


2 komentarze: