Klasyczny
biszkopt z niecodzienną arbuzową galaretką, która nadaje mu rześkości :) Co
prawda ciasto z masą arbuzową już zagościło na tym blogu, ale okazało się, że
teraz nie można nigdzie kupić galaretki o smaku arbuzowym :( więc trochę
eksperymentu i mamy nowe ciasto :)
Arbuzowa
stracciatella
Biszkopt:
6 jajek
12 dag mąki ziemniaczanej
9 dag mąki pszennej
20 dag cukru
cukier waniliowy
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek zimnej wody
Masa I
1,5 kg arbuza (waga po obraniu)
1 butelka napoju alkoholowego Breezer watermelon (poj 275ml)
5 łyżek żelatyny
MasaII
2 śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
2 duże łyżki cukru pudru
1 czekolada mleczna (100 g)
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z wodą na pianę, pod koniec
dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy aż uzyskamy gęstą lśniącą pianę.
Następnie nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po 1 żółtku. Na koniec oddajemy przesiane z proszkiem do
pieczenia oba rodzaje mąki i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w
temperaturze 180 C ok. 25 minut. Po ostudzeniu przekrawamy na 2 części.
Masa
I: Żelatynę zalewamy zimną wodą i
zostawiamy aby napęczniała, następnie rozpuszczamy ją. Miąższ arbuza miksujemy
(możemy też rozgnieść go po prostu widelcem). Masę przekładamy do garnuszka,
dodajemy napój oraz rozpuszczoną żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy i
odstawiamy do momentu aż masa zacznie tężeć. Tężejącą masę wykładamy na 1 część
biszkoptu przykrywamy drugą połową ciasta.
Masa
II: Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy aby napęczniała, następnie
rozpuszczamy ją. Śmietany kremówki ubijamy, pod koniec dodając cukier puder
oraz ostudzoną żelatynę. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do ubitej
śmietany i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto
odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
W
wersji bezalkoholowej dla dzieci możemy zastąpić napój Breezer rozpuszczoną w
250 ml wody galaretką truskawkową, ale zmniejszamy wtedy ilość żelatyny do 4
łyżek.
hmm... wyglada ciekawie :)
OdpowiedzUsuńjaki pyszny pomysł z tym arbuzem!
OdpowiedzUsuń