24 kwietnia 2012

Ciasto z masą brzoskwiniową


Dziś ciasto brzoskwiniowe. Ciasto jest delikatne, lekkie i bardzo brzoskwiniowe. W sam raz na niedzielne popołudnie.

Ciasto z masą brzoskwiniową

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa I:
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 15 dag masła roślinnego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 brzoskwinie z puszki (4 połówki)

Masa II:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • brzoskwinie z puszki


Biszkopt: białka ubić ba sztywną pianę i cały czas ubijając, porcjami dodawać cukier, a następnie po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie oraz dokładnie wymieszać.  Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia  piec około 20 minut w temp 180C
Masa I: galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze na gęsty krem. Brzoskwinie zmiksować. Masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać utarte żółtka. Brzoskwinie dodać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać tężejącą galaretkę i wszystko razem dobrze utrzeć.
Masa II: galaretki rozpuścić w 2  szklankach wrzącej wody. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier, a następnie tężejącą galaretkę.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Pozostałe brzoskwinie pokroić.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę brzoskwiniową. Odstawić do zastygnięcia. Następnie wylać masę z białek i ciasto ponownie odstawić w chłodne miejsce. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce i zalać tężejącą galaretką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz