25 kwietnia 2012

Ciasto czekoladowo kokosowe


Ciasto bardzo czekoladowe. A dodatek wiórków kokosowych nadaje mu interesujący i niepowtarzalny smak. Ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne i błyskawicznie znika ze stołu  :)


Ciasto czekoladowo kokosowe

Składnik na keksówkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek mleka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady mlecznej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Banana zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać go do utartych żółtek razem z mlekiem i wiórkami kokosowymi. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do wcześniej przygotowanej masy. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Rozpuścić czekoladę mleczną, ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać czekoladę i cynamon, dokładnie wymieszać. Foremkę natłuścić i wysypać wiórkami kokosowymi. Wyłożyć najpierw jasne ciasto a następnie ciasto czekoladowe. Masy lekko przemieszać widelcem. Piec około 50 minut w temp 180C. po upieczeniu ciasto lekko przestudzić, wyjąć z foremki i polać rozpuszczoną czekoladą gorzką. Jeszcze mokrą polewę osypać wiórkami kokosowymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz