29 marca 2012

Chleb pszenno żytni na zakwasie

Kto choć raz własnoręcznie zagniótł ciasto, kto poczuł wspaniały zapach świeżego chleba, odkroił pierwszą kromkę przez siebie upieczonego, pokrytego chrupką skórką chleba, posmarował go prawdziwym świeżym masłem i zjadł, to zapewne poczuł się tak szczęśliwy, że odtąd będzie piekł chleb jak najczęściej. A naprawdę niepowtarzalny smak i aromat ma własnoręcznie upieczony na zakwasie chleb. Tak więc chleb na zakwasie – podejście drugie. Mój pierwszy zakwas nie przeżył zbyt długo – jakoś zapomniałam, że on też potrzebuje jeść nie tylko ja. Tak więc tym razem staram się bardzo dbać o niego i pewnie nie jednokrotnie jeszcze pojawią się tutaj przepisy na różne chleby.



Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

  • 40 dag zakwasu żytniego
  • 10 dag mąki żytniej typ 720
  • 10 dag mąki pszennej typ 650
  • 20 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki soli (do smaku)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • letnia woda do gęstości


Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić na 20 minut, po tym czasie ciasto lekko odgazować i przełożyć do natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek.  Pozostawić do wyrośnięcia w cieple na ok. 2 godz. Powinien prawie podwoić swoją objętość. Piekarnika nagrzać do 210 st.C. Przed włożeniem do piekarnika wierzch chleba posypać mąką. Piec: 10 min temp. 210 st.C, (na dno można położyć pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik przed), obniżyć temp do ok 180 st.C i piec jeszcze ok. 35 min. Chleb jest gotowy, gdy postukany w spód wydaje pusty odgłos.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz