07 stycznia 2012

Mus makowy

Zawsze po ugotowaniu maku do świątecznych makowców zostawało mleko, z którym to nie wiadomo było co zrobić. Ale teraz możemy przygotować … rozpływający się w ustach, delikatny niczym puch, subtelny makowy smak, pyszne owocowe nadzienie … mus makowy. A w dodatku szybki i prosty w wykonaniu. (źródło: na podstawie ddtvn -  czasem oglądanie telewizji też może zainspirować :))



Mus makowy z owocami w rumie 

Składniki na 6-8 pucharków:
  • 500 ml mleka z gotowania maku
  • 300 ml śmietany 30 proc. 
  • 90 g drobnego białego cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szt. cukru waniliowego
  • morele, śliwki suszone
  • rum 
  • 2 łyżki żelatyny

Suszone morele i śliwki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy rumem, odstawiamy, niech dobrze się napiją J. Żółtka ubijamy na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitych żółtek dodajemy gorące mleko, zaparzamy żółtka chwilę na palniku i odstawiamy do ostudzenia. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubijamy  i mieszamy delikatnie z zimną (ale jeszcze nie zastygłą)masą jajeczno-makową.  Do pucharków (szklanek) nakładamy trochę musu, dajemy namoczone owocowe i dopełniamy musem. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

II wersja: Na dno tortownicy wykładamy warstwę biszkoptu i układamy owoce w alkoholu. Zalewamy musem makowym i wstawiamy do lodówki. W tej wersji jednak zalecałabym jednak zwiększenie nieco ilości żelatyny.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz