Zawsze po ugotowaniu maku do świątecznych makowców zostawało mleko, z którym to nie wiadomo było co zrobić. Ale teraz możemy przygotować … rozpływający się w ustach, delikatny niczym puch, subtelny makowy smak, pyszne owocowe nadzienie … mus makowy. A w dodatku szybki i prosty w wykonaniu. (źródło: na podstawie ddtvn - czasem oglądanie telewizji też może zainspirować :))
Mus makowy z owocami w rumie
Składniki na 6-8 pucharków:
- 500 ml mleka z gotowania maku
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 90 g drobnego białego cukru
- 4 żółtka
- 1 szt. cukru waniliowego
- morele, śliwki suszone
- rum
- 2 łyżki żelatyny
Suszone morele i śliwki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy rumem, odstawiamy, niech dobrze się napiją J. Żółtka ubijamy na puch z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitych żółtek dodajemy gorące mleko, zaparzamy żółtka chwilę na palniku i odstawiamy do ostudzenia. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubijamy i mieszamy delikatnie z zimną (ale jeszcze nie zastygłą)masą jajeczno-makową. Do pucharków (szklanek) nakładamy trochę musu, dajemy namoczone owocowe i dopełniamy musem. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
II wersja: Na dno tortownicy wykładamy warstwę biszkoptu i układamy owoce w alkoholu. Zalewamy musem makowym i wstawiamy do lodówki. W tej wersji jednak zalecałabym jednak zwiększenie nieco ilości żelatyny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz