I jak tu nie lubić naleśników? Są proste w wykonaniu, sycące oraz dające pole do popisu własnej wyobraźni kulinarnej.  A poniżej klasyczne  naleśniki z białym serem w całkiem innej wersji. J
Kakaowe naleśniki 
Składnik na ok. 10 sztuk
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (30 dkg)
 - 2 łyżki masła
 - 2 jajka
 - 2/3 szklanki mleka
 - 1/3 szklanki białego wina (niekoniecznie)
 - 1 szklanka wody gazowanej
 - 1 czubata łyżka kakao
 - 1 łyżeczka cukru
 - szczypta soli
 
- 40 dkg białego niekwaśnego sera
 - 1 serek waniliowy
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki cukru
 - 5 dkg rodzynek lub więcej
 - 50 ml rumu lub więcej J
 
Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy stopione i ostudzone masło oraz pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Jeśli będzie za rzadkie ciasto to dosypujemy mąki, jeżeli za gęste to troszkę wody. Ważne, żeby masa była dobrze rozmieszana, aby nie było w niej grudek mąki. Odstawiamy na minimum 30 minut. Na patelni (ja mam taką specjalną tylko do naleśników) nie musimy już dawać  tłuszczu gdyż jest w cieście, za pomocą chochelki wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron.
Farsz: Rodzynki zalewamy  rumem i odstawiamy – najlepiej zrobić to wieczorem dnia poprzedniego i zostawić na noc.  Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ser rozdrabniamy widelcem, miksujemy z serkiem waniliowym, dodajemy kogel mogel i odsączone rodzynki i dokładnie mieszamy ze sobą. Jeśli chcemy, możemy dodać do farszu cukru – ja akurat nie przepadam za bardzo słodkimi potrawami J. Każdy naleśnik smarujemy łyżką farszu i zwijamy w rulon. 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz