… zniewalające, lekkie, puszyste, delikatnie słodkie, a jednocześnie gorzkawe od kakao… po prostu TIRAMISU
Tiramisu
  - 250 ml śmietany kremówki
 - 200 g serka mascarpone
 - 6 żółtek
 - 5 łyżek cukru
 - 80 ml likieru amaretto lub rumu
 - 200 ml bardzo mocnej kawy
 - opakowanie podłużnych biszkoptów
 - kakao
 
Przelewamy  ostudzoną kawę do płytkiej miseczki i dodajemy alkohol, moczymy w niej krótko biszkopty, żeby się nie rozpłynęły. Dno naczynia (lub pucharków - wtedy mamy już gotowe porcje)  wykładamy biszkoptami. 
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję. Ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy zawierającej  mascarpone. Tiramisu mieszaj delikatnie, ale dokładnie. Na nasączonych biszkoptach rozsmarowujemy połowę kremu i posypujemy kakao, znów dajemy warstwę namoczonych biszkoptów, kakao i drugą połowę kremu.  Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz