15 października 2011

Marchewkowe muffiny

Za oknem szaro i zimno a ja mam ochotę na coś słodkiego, tylko ogarnęło mnie totalne lenistwo więc będą  … muf finki :-)



Marchewkowe muffiny

Składniki na 12 sztuk
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 180 g marchewki (surowej)
  • 2 jajka
  • 70 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 150 g daktyli

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Marchewki umyć, osuszyć i drobno zetrzeć. Jajka rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, jogurtem, przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Płynne składniki zmieszać z suchymi, żeby się ze sobą połączyły. Do ciasta domieszać starte marchewki i pokrojone daktyle. Ciasto rozłożyć do papilotek, piec 25-30 minut w temperaturze 190C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz