08 sierpnia 2011

Torcik ajerkoniakowy

Przepis na to ciasto dostrzegłam już jakiś czas temu na forum cincin, a ostatnio znalazłam również tutaj. Odpowiednia okazja do wypróbowania go nadarzyła się niedawno – były to urodziny mojej Mamy. Zrobienie go odbyło się bez przeszkód, ponieważ torcik jest dosyć prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowo prezentuje się wyjątkowo elegancko i zbyteczne są mu dodatkowe ozdoby:)  Torcik zachwycił wszystkich zarówno wyglądem jak i smakiem  :)




Torcik ajerkoniakowy

Biszkopt - składniki na tortownicę o śr. 26cm:
  • 3 jajka 
  • 90 g cukru 
  • 70 g mąki 
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki wody 
Krem
  • 12 płatków żelatyny (wzięłam 7 łyżeczek)
  • 100g masła miękkiego 
  • 100g cukru pudru 
  • 500 ml ajerkoniaku 
  • 500 ml śmietany (kremówki)
  • 2 opakowania rurek z Lidla lub Biedronki

Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier dokładnie utrzeć ze sobą na gładką masę i dodać stopniowo 350ml ajerkoniaku. Żelatynę (5 łyżeczek) rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Ubić szybko bitą śmietanę i wymieszać z nią masę ajerkoniakową. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę (2 łyżeczki) wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz