12 sierpnia 2011

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki znalazłam na blogu Pracownia wypieków. Od razu bardzo mi się spodobały, zwłaszcza że uwielbiam pieczarki. Nie wiem jak czytałam przepis, chyba dopadło mnie jakieś zaćmienie, bowiem jak zaczęłam robić ciasto to wydawało mi się że jajko należy dodać do ciasta – i tak też zrobiłam. Tylko jak przyszło do pieczenia coś zaczęło mi nie pasować – jeszcze raz zerknęłam do przepisu i okazało się iż jajko miało posłużyć do posmarowania bułeczek przed włożeniem do piekarnika :) Myślę, że pomyłka nie zaszkodziła bułeczkom, zwłaszcza że wyszły mięciutkie i pyszne. No i ten komentarz: następnym razem zrób z większej porcji … :) 



Przytulone bułeczki z pieczarkami

·         140 g wody
·         50 g serka wiejskiego Piątnica (lub 50 g śmietany, gęstego jogurtu lub twarogu)
·         380 g mąki pszennej, dowolnego typu
·         15 g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
·         2 łyżeczki cukru
·         2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
·         1 łyżeczka soli
·         1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Farsz pieczarkowy
·         30 dag pieczarek
·         1 cebula
·         3 łyżki oleju
·         sól i pieprz do smaku
·         szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
·         kilka gałązek świeżego tymianku
·         opcjonalnie - łyżka śmietany

Farsz: Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu - zajmie to ok. 10 minut. Dodać pieczarki. Dusić je kolejne 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, dodać tymianek. Można dodać łyżkę śmietany. Ostudzić.
Ciasto:  Drożdże świeże zasypać cukrem, odstawić. Kiedy się rozpuszczą połączyć z wodą, serkiem, solą i stopniowo wsypywać mąkę. Zagnieść gładkie ciasto (można przy pomocy miksera). Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jest dosyć luźne i lepkie, ale nie należy go podsypywać mąką - wystarczy posmarować dłonie i wierzch ciasta oliwą lub olejem roślinnym. Następnie podzielić ciasto na 6 części, uformować kulki i zostawić je na 15 min przykrywając ściereczką. Z każdej kulki uformować placuszek, który wypełniać nadzieniem z pieczarek. Bułeczki układać w blaszce (ok. 25 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut.
(10 minut przed końcem pieczenia, można bułeczki posypać tartym żółtym serem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz