22 marca 2013

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami


Lasagne to idealne połączenie makaronu, mięsa, sosu beszamelowego i pomidorowego, pieczarek ... a do tego koniecznie dużo startego, żółtego sera!  Ta domowa jest tak samo dobra jak zamawiana w restauracji, a nawet lepsza ;) i wcale nie ma z nią tak dużo pracy jakby się wydawało.


Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami

450 g mięsa mielonego 
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów
sól, pieprz, bazylia, oregano
500 g pieczarek
Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
2  szklanki mleka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sos pomidorowy:
1 puszka całych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano, bazylia, cukier
Dodatkowo:
makaron do lasagne
żółty ser

W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć do momentu, aż cebula stanie się szklista. Dodać mielone mięso. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż mięso straci różowy kolor. Dodać przeciśnięty prze praskę czosnek,  pomidory z puszki (jeśli są całe należy je rozdrobnić). Całość smażyć około 10-15 minut, doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cukrem (to ważne, całość nie może być kwaśna) oraz oregano i bazylią. Jeśli sos wyda nam się mało wyrazisty w smaku można dodać nieco koncentratu pomidorowego.
Pieczarki zetrzeć i podsmażyć na oleju na osobnej patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos beszamelowy:
W garnku roztopić masło, dodać mąkę, mieszać około 1 minuty, po czym dolewać porcjami zimne mleko, cały czas mieszając.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzić sos do zgęstnienia. Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.
Oba sosy muszą być intensywnie przyprawione, wtedy całość będzie miała odpowiedni smak i aromat.
Plastry lazanii najlepiej podgotować (około 4-5 minut) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, wyjąć pół-twarde.

Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlać 3-4 łyżki sosu beszamelowego na dno, ułożyć płaty makaronu (ja układałam w naczyniu 3 plastry makaronu na jedną warstwę), które polać kolejnymi 3-4 łyżkami sosu, pamiętając o tym, aby rozprowadzić go na całym makaronie, a następnie wyłożyć na to połowę sosu mięso-pomidorowego, a na nim ułożyć kolejne płaty makaronu. Makaron polać sosem beszamelowym, następnie wyłożyć pieczarki, przykryć ponownie płatami makaronu, polać sosem beszamelowym, resztą sosu mięsno-pomidorowego i przykryć pozostałym makaronem, na którym rozłożyć równomiernie sos beszamelowy w ilości podobnej, jak poprzednio i zetrzeć żółty ser.
Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 40 minut.
Lazanie można podawać z sosem pomidorowym.

Sos pomidorowy
Pomidory odsączyć z zalewy, zmiksować blenderem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprze, szczyptą cukru oraz suszonymi ziołami: bazylią i oregano. Jeżeli mamy taką możliwość to zioła suszone zamieniamy na drobno pokrojone świeże.





2 komentarze:

  1. Witaj. Trafiłam do Ciebie, przy poszukiwaniu ciekawego przepisu na sernik. Znalazłam cudny z czekoladowymi kropkami i tenże zagości u mnie w Święta :) Cudownie smacznie tutaj, pozwolisz więc, że się rozgoszczę na dłużej :) i pichcić razem z Tobą będę :) . Zapraszam do siebie - u mnie klimaty nieco inne- papierowe . Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń