09 stycznia 2013

Orzeszki


Kolejne fantastyczne ciasteczka, które niestety wymagają zakupu odpowiedniej foremki.  Przepisów na ciasto na orzeszki wypróbowałam już kilka, ale jednak ten przypadł mi szczególnie do gustu. Orzeszki są kruchutkie, a nadzienie zawsze możemy dać innego smaku. Ciasteczka najlepiej smakują po 2-3 dniach, wtedy ciasto wystarczająco zmięknie.


Orzeszki

Ciasto:
250 g margaryny
½ szklanki cukru pudru
2 żółtka
100 g kwaśnej śmietany (18%)
½ łyżeczki sody
odrobina octu
600 g mąki

Nadzienie:
125 g masła roślinnego
100 g orzechów włoskich
1/3 szklanki mleka
1 żółtko
80 g cukru pudru
1 łyżka nutelli
2 łyżki spirytusu
trochę pokruszonych wafelków lub kilka pokruszonych połówek orzeszków – do zagęszczenia masy

Ciasto: mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać. Dodać cukier, żółtka, śmietanę oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie octu. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta ulepić kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego -  wielkość kuleczek musicie sami dopasować. Jeśli ciasta będzie za dużo zrobią się duże kołnierze na łupinkach które potem należy obciąć nożykiem. Jeśli ciasta będzie za mało - orzeszek wyjdzie niedomknięty po dodaniu masy. Patelnię do orzeszków dobrze rozgrzać. Kulki powkładać do foremki i zapiekać kilka minut (pilnować by się nie przypaliły). Mają mieć jasny złoty kolor.  Wystudzić.
Nadzienie:  orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Żółtko utrzeć z połową cukru. Masło utrzeć z  resztą cukru, dodać zimną masę orzechową, utarte żółtka, nutellę i powoli spirytus, dobrze zmiksować. Gdy masa jest rzadka dodać trochę pokruszonych wafelków.

Masę nakładać do upieczonych połówek orzeszków  (płasko, aby po sklejeniu nie wypływało bokami) - złożyć w całość.


6 komentarzy:

  1. pytanie gdzie można takie foremki nabyć???

    OdpowiedzUsuń
  2. na allegro bez problemu dostaniesz, nie są może najtańsze, ale solidne

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam takich orzechów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają takie orzeszki. Muszę kiedyś zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam orzeszki,szkoda że nie mam formy do ich pieczenia bo na pewno bym je upiekła:)

    OdpowiedzUsuń