09 sierpnia 2012

Udka nadziewane kurkami

A dziś proponuję coś nowego i niezwykle smacznego na obiad. Koniecznie wypróbujcie je u siebie. Polecam. :)



Udka nadziewane kurkami

4 udka z kurczaka
300 g kurek (ew. mogą być pieczarki)
2 jajka
10 dag żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz
ew. plastry boczku

Farsz: kurki oczyścić, wypłukać, i zagotować. Następnie pokroić w drobną kostkę.  Ostudzić. Jajko ugotować na twardo, a następnie pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce.  Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Udka z kurczaka wytrybować: naciąć skórę i ścięgna wokół kostki. Ostrym nożem oddzielić mięso od kości i chrząstek. Ściągnąć mięso ze skórą, pozostawiając kość.  Do środka każdego włożyć przygotowany farsz. Spiąć wykałaczkami. Kawałki mięsa oprószyć przyprawami (sól, pieprz). Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, naczynie przykryć. Piec w temp 180C przez około 1 godzinę. Kilka minut przed końcem pieczenia naczynie można odkryć aby skórka się przyrumieniła.

Udka można dodatkowo zawinąć jeszcze w cieniutkie plastry boczku i dopiero wtedy spiąć wykałaczkami.

3 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł! Aż czuję zapach kurek i kurczaka :D Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na obiadek, widziałam pomysły Pascala i Okrasy na dania z udkami w roli głównej, zapowiada się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń