16 sierpnia 2012

Tarta z camembertem


Lubicie tarty? Bo ja tak.  Kruchy spód, pyszne nadzienie, które możemy zrobić w wersji na słodko – jako deser lub wytrawnie – i wtedy mamy pyszną kolację.  Takie niby nic a jednak pyszne :)


Tarta z camembertem

Ciasto:
1 1/3 szklanki mąki krupczatki
125 g margaryny
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Farsz:
500 g pieczarek
125 g sera camembert
2 jajka
100 g śmietany kremówki
50 ml mleka
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, olej
kilka łyżek orzechów włoskich

Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę, żółtka, proszek do pieczenia oraz sól, zagniatamy szybko ciasto. Ciasto odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę do tarty o średnicy około 21 cm. Spód ciasta nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C przez około 10 minut.
Farsz: pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju, do momentu aż woda z nich odparuje. Do miseczki przekładamy jajka, dodajemy śmietanę, mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy pieczarki, następnie pokrojony w kostkę ser. Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczną i posypujemy pokrojonymi orzechami. Tartę pieczemy około 25 minut w temp 180C (do momentu aż masa jajeczna się zetnie)


4 komentarze:

  1. Oj tak, lubię tarty:) Można z nimi szaleć na wiele sposobów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam camembert! zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń