05 sierpnia 2012

Sernik budyniowy


Miałam ochotę upiec to ciasto od momentu jak zobaczyłam go po raz pierwszy. A to dlatego, że bardzo byłam ciekawa  jak wyjdzie z dodatkiem ugotowanego budyniu – fakt pierwszy raz się z czymś takim spotkałam. Drugim zaskoczeniem była dla mnie temperatura i czas pieczenia – też nigdy nie piekłam w ten sposób sernika. Zaryzykowała, spróbowała i zakochałam się w nim – jak zresztą reszta mojej rodziny. Ciasto wyszło przepyszne, bardzo wilgotne, nie za słodkie, a owoce dodają mu dodatkowego smaku. (źródło: Śladami Słodkiej Babeczki)


Sernik budyniowy

Składniki na spód:
300g ciasteczek zbożowych (dałam 250 g – herbatniki pełnoziarniste z masem)
100g masła

Ciasteczka pokruszyć w blenderze, masło roztopić, połączyć z ciasteczkami tak, by powstał mokry piasek. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. W dno i boki wcisnąć przygotowaną masę ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. I tutaj moja mała zmiana  - ja zawsze taki spód zapiekam w piekarniku – temp 180C 4-5 minut. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ na wynik końcowy wypieku, ale tak robię :)

Składniki na masę serową:
1kg twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (można użyć wiaderkowego) – dałam kubełkowy President – był akurat w promocji :)
1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
łyżka mąki ziemniaczanej
15g cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego – dałam 3 krople olejku waniliowego
4 jajka
pół szklanki cukru pudru lub drobnego cukru (dałam cukier puder)

Ponadto do masy serowej
600ml mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
szklanka jagód + garść do posypania po upieczeniu (dałam borówkę amerykańską w ilości  takiej aż pokryła cały wierzch ciasta -nie wiem ile bo nie ważyłam )
cukier puder do posypania – nie sypałam

Zagotować 400ml mleka z cukrem. W pozostałych 200ml rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Po zagotowaniu jeszcze chwilkę gotować, następnie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia.
Do misy miksera włożyć ser, ostudzony ugotowany budyń, cukry, wsypać budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, zmiksować na gładką masę, na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować, do połączenia się składników. Nie miksowałam długo, tylko do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wlać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch wysypać jagody.
Piekarnik nagrzać do 180°C i włożyć sernik. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 2 godziny. Ja piekłam 1godz. 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjąć, ostudzić do końca i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.



6 komentarzy:

  1. Budyniowy to jeden z moich ulubionych :) Ten tu prezentuje się genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. budyniowy brzmi naprawde pysznie!<3

    OdpowiedzUsuń
  3. budyniowy lubię, innych nie jadam ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. też go widziałam i mam na ten serniczek ochotę...zdjęcia bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci wyszedł, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam, potwierdzam, że pyszny :)

    OdpowiedzUsuń