14 maja 2012

Trufle francuskie-czekoladowe bez pieczenia

Moje pierwsze trufle J i od razu eksperymentalne, no bo jak to wystarczy tylko sama mąka?, a gdzie biszkopty, herbatniki lub inne ciastka? J Byłam ciekawa tego przepisu i zabrałam się do pracy. I to był strzał w 10 – trufle są bardzo dobre (źródło: Wielkie Żarcie)



Trufle francuskie-czekoladowe bez pieczenia

2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2/3 szkl. mleka
10 dag masła
1 żółtko
1 łyżka kakao
50 ml spirytusu (dałam troszkę więcej - do smaku J)
esencja rumowa (nie dałam)
do obtaczania: kakao, zmielone orzechy laskowe, włoskie lub migdały, wiórki kokosowe, prażone ziarno sezamu
             
Mleko zagotować z cukrem, odstawić do ostygnięcia. Mąkę uprażyć na suchej patelni na małym ogniu, mieszać starannie przez cały czas. Kiedy zbrązowieje lekko (należy uważać aby jej nie przypalić!!), zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć z żółtkiem i nie przerywając ucierania, dodawać porcjami mąkę, mleko, kakao, aromat i spirytus. Kiedy wszystkie składniki się połączą, urywać kawałki masy, toczyć z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć potem w kakao wymieszanym ze zmielonymi orzechami lub samych: wiórkach kokosowych, kakao, orzechach. Ułożyć na talerzu, tacy i wstawić do lodówki. Można je przechowywać w lodówce przez nawet tydzień.

uwagi:
* ja dodatkowo w każdą trufelkę włożyłam po kilka małych namoczonych rodzynek. Niestety nie zrobiłam zdjęcia w przekroju, a potem było już za późno i nie miałam już co fotografować :)
** masa na początku jest troszkę luźna i źle się lepiło z niej kuleczki, więc odłożyłam ją na około 30 minut do lodówki i po tym czasie nie było już problemu




Przepis dołączam do akcji: Ciasto bez pieczenia

2 komentarze:

  1. witaj, Twoje trufle wygladaja pieknie i dzis mam zamiar je zrobic. Tylko powiedz mi prosze- ile Ci ich wyszło z takich proporcji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie pamiętam już za bardzo ile ich było, ale wydaje mi się że coś około 30-40 sztuk

      Usuń