02 stycznia 2012

Makowiec w cieście cytrynowym

Od kilkudziesięciu godzin mamy Nowy Rok. A jeśli nowy, to wiąże się to z nowymi pomysłami do zrealizowania, kolejnymi wyzwaniami kulinarnymi, nowymi smakami do spróbowania, energią do tworzenia nowych potraw …  A w między czasie jest jeszcze mnóstwo przepisów już zrealizowanych, ale jeszcze nie opublikowanych więc do dzieła J 
Ciasto fantastycznie pachnące cytryną z delikatnym nadzieniem makowym. Niezwykle łatwy do wykonania makowiec. Jeżeli sami chcemy przygotować mak do ciasta (a nie używać gotowej masy makowej) to będziemy mieli co prawda trochę pracy, ale opłaca się. (źródło: „Ciasta na stół”) 


Makowiec w cieście cytrynowym

Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 30 dag cukru
  • 18 dag masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:
  • 30 dag maku
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • esencja migdałowa

Ciasto: masło z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami do ciasta i delikatnie wymieszać.
Masa: mak opłukać, zalać mlekiem i ugotować, dokładnie odsączyć i zemleć 3 razy. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na gładką masę, a następnie dokładnie połączyć z makiem. Dodać kilka kropli esencji migdałowej oraz cukier waniliowy i wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przelać od przygotowanej formy. Następnie wyłożyć masę makową i przykryć pozostałym ciastem. Piec około 40 minut w temp 180C. Upieczone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz