12 września 2011

Lekki torcik z malinami

Torcik do kawy na letnie popołudnie :) Delikatny, mięciutki i nie za słodki – po prostu taki w sam raz :)  


Lekki torcik z malinami

ciasto:
  • 125 gr margaryny
  • 250 ml wody
  • 300 gr mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 jajek

Szklankę wody wlać do garnka, dodać tłuszcz i szczyptę soli, zagotować. Zestawić z ognia. Wsypywać mąkę, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Podgrzewać, nadal mieszając, aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i ucierać drewnianą łyżką, wbijając kolejno jajka. Masę mieszać energicznie, aż powstanie jeden duży płat. Gotowe ciasto powinno być gładkie, lśniące i jednolite. Ciasto dzielimy na 8 części. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm (ułatwi to nam nakładanie ciasta :) ) i rozsmarowujemy cienko ciasto. Pieczemy w temperaturze 200 C ok. 15 minut.  W ten sam sposób pieczemy resztę ciasta.

 Krem:
  • 500 gr serka śmietankowego
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 100gr cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • ½ szkl mleka

Maliny lub inne owoce – ilość dowolna,

 
Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odstawić aż napęczniej a następnie rozpuścić podgrzewając – nie należy zagotować. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i serek, dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Na pierwszy blat ciasta nakładamy krem, posypujemy malinami i przykrywamy następnym blatem lekko dociskając. Czynności powtarzamy do momentu aż skończą nam się składniki :) Torcik wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz