Torcik do kawy na letnie popołudnie :) Delikatny, mięciutki i nie za słodki – po prostu taki w sam raz :)  
Lekki torcik z malinami
  ciasto:
- 125 gr margaryny
 - 250 ml wody
 - 300 gr mąki
 - 1 łyżeczka soli
 - 8 jajek
 
Szklankę wody wlać do garnka, dodać tłuszcz i szczyptę soli, zagotować. Zestawić z ognia. Wsypywać mąkę, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Podgrzewać, nadal mieszając, aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i ucierać drewnianą łyżką, wbijając kolejno jajka. Masę mieszać energicznie, aż powstanie jeden duży płat. Gotowe ciasto powinno być gładkie, lśniące i jednolite. Ciasto dzielimy na 8 części. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 23 cm (ułatwi to nam nakładanie ciasta :) ) i rozsmarowujemy cienko ciasto. Pieczemy w temperaturze 200 C ok. 15 minut. W ten sam sposób pieczemy resztę ciasta.
- 500 gr serka śmietankowego
 - 600 ml śmietany kremówki
 - 100gr cukru pudru
 - 3 łyżki żelatyny
 - ½ szkl mleka
 
Maliny lub inne owoce – ilość dowolna,
Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odstawić aż napęczniej a następnie rozpuścić podgrzewając – nie należy zagotować. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i serek, dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Na pierwszy blat ciasta nakładamy krem, posypujemy malinami i przykrywamy następnym blatem lekko dociskając. Czynności powtarzamy do momentu aż skończą nam się składniki :)  Torcik wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz