12 lipca 2011

Niebiański sernik

Po wielu eksperymentach z różnymi przepisami wreszcie udało się trafić na sernik wg mnie doskonały. Sernik jest zwyczajny, prosty, łatwy w zrobieniu i za każdym razem wychodzi doskonały a do tego nie potrzebuje żadnych ulepszeń w postaci rodzynek czy innych dodatków  :)



Ciasto: 2 paczki zwykłych herbatników(ok. 20 dag),
10 dag masła lub margaryny

Ser: 1 kg mielonego sera (takiego z wiadereczka),
8 jajek,
1 paczka margaryny,
2 śmietany kremówki,
3 budynie waniliowe bez cukru,
1 szklanka cukru


Ciasto: Herbatniki musimy bardzo dokładnie pokruszyć, margarynę stopić a następnie wlać do herbatników. Wszystko dokładnie mieszamy i wysypujemy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość równomiernie rozprowadzamy i ubijamy (najlepiej przy pomocy spodu od szklanki). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na około 5 minut. Następnie studzimy.
Ser: Margarynę z cukrem musimy utrzeć na puch. Następnie, ciągle ucierając, dodajemy po jednym żółtku, na końcu dodajemy ser oraz budynie w proszku. Śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy z masą. Na końcu ubijamy białka i łączymy z masą.
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Pieczemy około 60 minut w tem 180 C Upieczony sernik studzimy nie wyjmując go z blachy.


Możemy wierzch ciasta polać roztopioną czekoladą – ale niekoniecznie, bo i bez tego smakuje wspaniale. 

2 komentarze:

  1. jakie duze kremowki? 200ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupuje kremówki w woreczkach - pojemność 250 ml

      Usuń