25 lipca 2011

Knedle z morelami

Uwielbiam knedle, ale tym razem postanowiłam zrobić je inne, nie jak w tradycyjnych przepisach  z ciasta ziemniaczanego. Interesujacy przepis znalazłam na blogu Taste of Passion. Niestety nie miałam w domu marcepana, więc pozostało mi zastąpić tak pysznie zapowiadające się nadzienie moreli wyłącznie cukrem. Pomimo tej zamiany knedle wyszły przepyszne :)



Knedle z morelami

Składniki na 12 knedli
ciasto: 
  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 150 g kaszy manny
  • 150 g mąki pszennej
  • 500 g twarogu (20% tłuszczu)
  • ziarenka wanilii
  • szczypta soli


nadzienie:
  • 12 świeżych moreli, małe-średnie
  • cukier


panierka: 
  • 150 g masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 300 g bułki tartej
  • cynamon do smaku
poza tym - do gotowania do wody dodajemy: szczypta soli, 40 ml wódki morelowej (lub inna nalewka morelowa), 2 łyżki cukru
cukier puder do podania


Przygotowanie ciasta: zaczynamy od miksowania masła na puszystą masę, dodajemy kolejno żółtka, później kaszę mannę, wanilię, szczyptę soli i białka.  Nie przerywając, dodajemy mąkę i twaróg i miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Następnie, można uformować rulon i zawinąć w folię, lub (co jest łatwiejsze) przykryć miskę folią i wstawić na min. godzinę do lodówki. Ciasto jest dosyć lepkie.

Przygotować morele w międzyczasie. Umyć, osuszyć, wyjąć pestkę - nacinając tylko trochę każdy owoc, nie przekrawając na pół. W miejsce pestki wsypałam łyżeczkę cukru.

Ciasto podzielić na 12 części i w każdy kawałek włożyć przygotowaną morelę, formując gładką kulkę, zwracając uwagę aby cały owoc był szczelnie zapakowany - moczenie rąk w zimnej wodzie ułatwia lepienie.

Zagotować wodę ze szczyptą soli, łyżką cukru i wódką morelową, zmniejszyć ogień i gotować knedle ok. 20 min, na bardzo!! małym ogniu, bez wrzenia!
Przygotować panierkę. Rozgrzać masło i wsypać bułkę tartą, zrumienić delikatnie, dodać cukier i cynamon.
Ugotowane knedle obtaczać w panierce i podawać gorące posypane cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz