Uwielbiam knedle, ale tym razem postanowiłam zrobić je inne, nie jak w tradycyjnych przepisach  z ciasta ziemniaczanego. Interesujacy przepis znalazłam na blogu Taste of Passion. Niestety nie miałam w domu marcepana, więc pozostało mi zastąpić tak pysznie zapowiadające się nadzienie moreli wyłącznie cukrem. Pomimo tej zamiany knedle wyszły przepyszne :)
Knedle z morelami
Składniki na 12 knedli
ciasto: 
- 3 jajka
 - 120 g masła
 - 150 g kaszy manny
 - 150 g mąki pszennej
 - 500 g twarogu (20% tłuszczu)
 - ziarenka wanilii
 - szczypta soli
 
nadzienie:
- 12 świeżych moreli, małe-średnie
 - cukier
 
panierka: 
- 150 g masła
 - 60 g drobnego cukru
 - 20 g cukru waniliowego
 - 300 g bułki tartej
 - cynamon do smaku
 
cukier puder do podania
Przygotowanie ciasta: zaczynamy od miksowania masła na puszystą masę, dodajemy kolejno żółtka, później kaszę mannę, wanilię, szczyptę soli i białka. Nie przerywając, dodajemy mąkę i twaróg i miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Następnie, można uformować rulon i zawinąć w folię, lub (co jest łatwiejsze) przykryć miskę folią i wstawić na min. godzinę do lodówki. Ciasto jest dosyć lepkie.
Przygotować morele w międzyczasie. Umyć, osuszyć, wyjąć pestkę - nacinając tylko trochę każdy owoc, nie przekrawając na pół. W miejsce pestki wsypałam łyżeczkę cukru.
Ciasto podzielić na 12 części i w każdy kawałek włożyć przygotowaną morelę, formując gładką kulkę, zwracając uwagę aby cały owoc był szczelnie zapakowany - moczenie rąk w zimnej wodzie ułatwia lepienie.
 
 
Zagotować wodę ze szczyptą soli, łyżką cukru i wódką morelową, zmniejszyć ogień i gotować knedle ok. 20 min, na bardzo!! małym ogniu, bez wrzenia!
Przygotować panierkę. Rozgrzać masło i wsypać bułkę tartą, zrumienić delikatnie, dodać cukier i cynamon.
Ugotowane knedle obtaczać w panierce i podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Ugotowane knedle obtaczać w panierce i podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz