07 lutego 2013

Poduszeczki ananasowe


Tradycyjnie dzisiaj wszędzie pączki :) a ja proponuję szybkie i bardzo smaczne placuszki. Świeży, dojrzały ananas zatopiony w cieście. Pycha ;)



Poduszeczki ananasowe

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
ok. ½  szklanki jasnego piwa
1 średni świeży ananas
50 ml rumu (można pominąć)
olej
cukier puder

Mąkę wymieszać z jajkami, cukrem pudrem i solą. Stale mieszając dolewać piwo (ciasto ma mieć konsystencje gęstej kwaśnej śmietany). Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą odstawić ciasto na minimum 30 minut.
Ananasa obrać i pokroić na małe kawałki. Skropić je rumem. Owoce zanurzać w przygotowanym cieście i kłaść na gorący olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
Ciastka przed podaniem można lekko oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz