Tradycyjnie dzisiaj wszędzie pączki :) a
ja proponuję szybkie i bardzo smaczne placuszki. Świeży, dojrzały ananas
zatopiony w cieście. Pycha ;)
Poduszeczki ananasowe
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
ok. ½ szklanki jasnego piwa
1 średni świeży ananas
50 ml rumu (można pominąć)
olej
cukier puder
Mąkę wymieszać z jajkami, cukrem pudrem i
solą. Stale mieszając dolewać piwo (ciasto ma mieć konsystencje gęstej kwaśnej
śmietany). Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą odstawić ciasto na
minimum 30 minut.
Ananasa obrać i pokroić na małe kawałki. Skropić
je rumem. Owoce zanurzać w przygotowanym cieście i kłaść na gorący olej. Smażyć
po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru.
Ciastka przed podaniem można lekko
oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz