Przepis idealny :) Oponki robi się niewiarygodnie
szybko, są bardzo smaczne, mięciutkie i nietłuste, a do tego podczas smażenia
ładnie rosną :)
Oponki
750 g mąki
500 g chudego sera (z wiadereczka)
50 ml spirytusu
¾ szkl cukru
cukier waniliowego
100 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 jajka
Jajka z żółtkami oraz cukrem roztrzepać. Mąkę
przesiać, dodać spirytus, wymieszać. Dołożyć pozostałe składniki i wyrobić
gładkie jednolite ciasto. Następnie rozwałkować na grubość ok. 7 mm, a
następnie szklanką i małym kieliszkiem wycinać oponki. W płytkim, szerokim
garnku rozgrzać olej i smażyć oponki na złoty kolor.
smak dzieciństwa :) babcia takie nam robiła na kilkilatkowe smuteczki! :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, to masło to roztopione ma być ???
OdpowiedzUsuńmasło ma być miękkie, takie o pokojowej temperaturze :) nie trzeba go roztapiać
Usuń