23 stycznia 2013

Oponki


Przepis idealny :) Oponki robi się niewiarygodnie szybko, są bardzo smaczne, mięciutkie i nietłuste, a do tego podczas smażenia ładnie rosną :)


Oponki

750 g mąki
500 g chudego sera (z wiadereczka)
50 ml spirytusu
¾ szkl cukru
cukier waniliowego
100 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 jajka

Jajka z żółtkami oraz cukrem roztrzepać. Mąkę przesiać, dodać spirytus, wymieszać. Dołożyć pozostałe składniki i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie rozwałkować na grubość ok. 7 mm, a następnie szklanką i małym kieliszkiem wycinać oponki. W płytkim, szerokim garnku rozgrzać olej i smażyć oponki na złoty kolor.


3 komentarze:

  1. smak dzieciństwa :) babcia takie nam robiła na kilkilatkowe smuteczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, to masło to roztopione ma być ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło ma być miękkie, takie o pokojowej temperaturze :) nie trzeba go roztapiać

      Usuń