15 stycznia 2013

Bułeczki z ziarnami


Chrupiące, z wilgotnym wnętrzem, pełne pysznych ziaren :) po prosty fantastyczne :)



Bułeczki ziarnami

100 g ziaren (słonecznik, dynia, sezam, siemię lnu)
500 g mąki pszennej chlebowej
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
ok. 250-300 ml wody

Do 4 łyżek letniej wody dodać drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki - zamieszać i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać przygotowany rozczyn oraz ziarna (ziarna można rozdrobnić w blenderze) oraz sól. Wlewać stopniowo wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać, w razie potrzeby dodając mąki, gdyby ciasto było zbyt wilgotne lub wody – gdy będzie za suche. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Gdy składniki się połączą wyjąć ciasto na posypany mąką blat i ugniatać przez 5-10 min., aż ciasto będzie gładkie. Następnie włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować. Podzielić na 9 równych części i z każdej uformować kulkę lub wałeczek, który następnie zwinąć jak supełek. Bułeczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i odstawić aż ponownie zwiększą objętość. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C. ok. 20min. Wystudzić na kratce



1 komentarz: