Chrupiące, z wilgotnym wnętrzem, pełne
pysznych ziaren :) po prosty fantastyczne :)
Bułeczki ziarnami
100 g ziaren (słonecznik, dynia, sezam,
siemię lnu)
500 g mąki pszennej chlebowej
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
ok. 250-300 ml wody
Do 4 łyżek letniej wody dodać drożdże,
dodać cukier i 1 łyżkę mąki - zamieszać i odstawić na kilka minut. Mąkę
przesiać do dużej miski, dodać przygotowany rozczyn oraz ziarna (ziarna można rozdrobnić
w blenderze) oraz sól. Wlewać stopniowo wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, a
następnie wyrabiać, w razie potrzeby dodając mąki, gdyby ciasto było zbyt
wilgotne lub wody – gdy będzie za suche. Ciasto powinno być miękkie, ale nie
klejące. Gdy składniki się połączą wyjąć ciasto na posypany mąką blat i
ugniatać przez 5-10 min., aż ciasto będzie gładkie. Następnie włożyć do
nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce
na około 1 godzinę by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować. Podzielić
na 9 równych części i z każdej uformować kulkę lub wałeczek, który następnie
zwinąć jak supełek. Bułeczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i odstawić aż
ponownie zwiększą objętość. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C. ok. 20min.
Wystudzić na kratce
Fajne supełki :)
OdpowiedzUsuń