Prosty sposób na przygotowanie pysznego obiadu
w kilka minut. Oczywiście musimy jeszcze poczekać, aż nam się on upiecze :) ale
przecież w tym czasie możemy robić coś innego :)
Karkówka w śmietanie
600-700 g karkówki
2-3 kwaśne jabłka
ok. 500 ml śmietany kremówki (słodka 30%)
sól, pieprz, majeranek
Jabłka obieramy ze skórki a następnie kroimy
w około 0,5 cm grubości plastry. Karczek kroimy w plastry o grubości około
jednego centymetra i lekko je rozbijamy następnie układamy rozbite plastry w
naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Tak przygotowane mięso posypujemy
solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie na mięsie rozkładamy pokrojone jabłka
i ponownie posypujemy solą, pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowane mięso
zalewamy śmietana kremówką (30%), śmietana powinna przykryć mięso. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 200C na około 50-60 minut (do miękkości)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz