13 lutego 2013

Karkówka w śmietanie


Prosty sposób na przygotowanie pysznego obiadu w kilka minut. Oczywiście musimy jeszcze poczekać, aż nam się on upiecze :) ale przecież w tym czasie możemy robić coś innego :)


Karkówka w śmietanie

600-700 g karkówki
2-3 kwaśne jabłka
ok. 500 ml śmietany kremówki (słodka 30%)
sól, pieprz, majeranek

Jabłka obieramy ze skórki a następnie kroimy w około 0,5 cm grubości plastry. Karczek kroimy w plastry o grubości około jednego centymetra i lekko je rozbijamy następnie układamy rozbite plastry w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Tak przygotowane mięso posypujemy solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie na mięsie rozkładamy pokrojone jabłka i ponownie posypujemy solą, pieprzem oraz majerankiem. Tak przygotowane mięso zalewamy śmietana kremówką (30%), śmietana powinna przykryć mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 50-60 minut (do miękkości) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz