17 lutego 2013

Ciasto czekoladowe




Ciasto czekoladowe z wiśniami

Na tortownicę o średnicy 25 cm lub blaszkę 18x30cm

250 g masła (dałam margarynę Kasia)
220 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
150 g czekolady roztopionej i schłodzonej (dałam gorzką Wedla)
140 g mąki pszennej
ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
wiśnie bez pestek
trochę mąki ziemniaczanej do posypania owoców

Masło dobrze utrzeć z cukrem  pudrem i cukrem waniliowym. Bardzo powoli ciągle ucierając dodawać żółtka. Dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i wszystko dobrze wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do masy czekoladowej, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Na końcu połączyć z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy/blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie osączyć, przełożyć do miski i delikatnie posypać mąką ziemniaczaną (około 1 duzej łyżki), wymieszać. Na wierzchu ciasta  poukładać wiśnie. Piekarnik nagrzać do temp 180C, ciasto piec ok. 35 minut


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Blog fantastyczny! przepisy rewelacyjne! już jeden przetestowałam:) zostaje tu na dłużej!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń