Ciasto
czekoladowe z wiśniami
Na tortownicę o średnicy 25 cm lub
blaszkę 18x30cm
250 g masła (dałam margarynę Kasia)
220 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
150 g czekolady roztopionej i schłodzonej
(dałam gorzką Wedla)
140 g mąki pszennej
ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
wiśnie bez pestek
trochę mąki ziemniaczanej do posypania
owoców
Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem
i cukrem waniliowym. Bardzo powoli ciągle ucierając dodawać żółtka. Dodać
roztopioną, przestudzoną czekoladę i wszystko dobrze wymieszać mikserem. Białka
ubić na sztywną pianę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać
do masy czekoladowej, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Na końcu
połączyć z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do
tortownicy/blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie osączyć, przełożyć
do miski i delikatnie posypać mąką ziemniaczaną (około 1 duzej łyżki), wymieszać.
Na wierzchu ciasta poukładać wiśnie.
Piekarnik nagrzać do temp 180C, ciasto piec ok. 35 minut
Wygląda pysznie czekoladowo :)
OdpowiedzUsuńBlog fantastyczny! przepisy rewelacyjne! już jeden przetestowałam:) zostaje tu na dłużej!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam