16 marca 2013

Sernik z ajerkoniakiem


Wypić czy zjeść? Hmm … oto jest pytanie ;) padło na zjeść i sernik :) Sernik jest przepyszny, wilgotny, gładki, delikatnie słodki, mocno ajerkoniakowy … ale co będę opisywać, jego po prostu trzeba spróbować! :)  Sernik jest błyskawiczny w przygotowaniu, nawet dla tych co stawiają pierwsze kroki w kuchni, więc nie trzeba się obawiać, że może się nie udać.


Sernik z ajerkoniakiem

Spód:
300 g herbatników
100 g orzechów włoskich
125 g masła
Masa serowa:
1000 g twarogu sernikowego
5 jajek
250 g cukru pudru
300 g śmietany 18%
5 łyżeczek mąki pszennej
350 ml ajerkoniaku
Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny
50 ml ajerkoniaku

Spód: Orzechy podprażyć a następnie zmielić lub bardzo drobno posiekać. Herbatniki pokruszyć i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem oraz orzechami. Spód foremki (piekłam w tortownicy o śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać  masę ciasteczkową i dokładnie docisnąć. Podpiec około 5-7 minut w temp. 180C. Ostudzić
Masa serowa: ser dokładnie wymieszać z cukrem i nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku. W następnej kolejności: wsypać mąkę, wlać śmietanę oraz ajerkoniak. Każdy składnik dodawać gdy wcześniejszy dobrze połączy nam się z serem.  Ja ucierałam masę mikserem na najmniejszych obrotach. Ważne aby po dodaniu każdego składnika nie ubijać zbyt długo masy, ponieważ nie może być ona zbyt napowietrzona. Gotowa masę wylać na podpieczony spód.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C i pieczemy 90-100 minut (boki powinny być ścięte, środek może lekko „dygotać”) Sernik wyjmujemy z piekarnika gdy już nam przestygnie, chłodny wstawiamy na noc do lodówki.

Polewa: czekoladę, masło oraz mleko wkładamy do miseczki, którą ustawiamy na garnuszku z gotującą się wodą. Roztopioną polewę rozprowadzamy na serniku.  Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, dodajemy do ajerkoniaku i robimy wzory na czekoladzie.





7 komentarzy:

  1. Nigdy nie piję, za to jem go w różnych odsłonach! Twój sernik prezentuję się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. woooow i ten ajerkoniak :)
    Piekny i pewnie rozpływa się w ustach!!!
    Pozdrawiamy:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo, ajerkoniak - to coś dla mnie! :D Pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny sernik! :)
    Ajerkoniak do mnie tez bardzo przemawia :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik z ajerkoniakiem jest genialny, dobrze, że mi o nim przypomniałaś, to sobie niedługo zrobię :) Twój wygląda szałowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Porywam Ci kawałek tego serniczka:)

    OdpowiedzUsuń