Udka nadziewane kurkami
4 udka z kurczaka
300 g kurek (ew. mogą być pieczarki)
2 jajka
10 dag żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz
ew. plastry boczku
Farsz: kurki oczyścić, wypłukać, i
zagotować. Następnie pokroić w drobną kostkę. Ostudzić. Jajko ugotować na twardo, a
następnie pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawić
do smaku solą oraz pieprzem.
Udka z kurczaka wytrybować: naciąć skórę
i ścięgna wokół kostki. Ostrym nożem oddzielić mięso od kości i chrząstek.
Ściągnąć mięso ze skórą, pozostawiając kość. Do środka każdego włożyć przygotowany
farsz. Spiąć wykałaczkami. Kawałki mięsa oprószyć przyprawami (sól, pieprz). Udka
przełożyć do naczynia żaroodpornego, naczynie przykryć. Piec w temp 180C przez
około 1 godzinę. Kilka minut przed końcem pieczenia naczynie można odkryć aby
skórka się przyrumieniła.
Udka można dodatkowo zawinąć jeszcze w
cieniutkie plastry boczku i dopiero wtedy spiąć wykałaczkami.
Wspaniały pomysł! Aż czuję zapach kurek i kurczaka :D Mniam!
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiadek, widziałam pomysły Pascala i Okrasy na dania z udkami w roli głównej, zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuń