Klasyczne ciasto drożdżowe pachnące
cytryną, z serem pełnym bakalii oraz niecodziennym delikatnym kremem waniliowym.
Pycha :)
Ciasto drożdżowe z serem i kremem
waniliowym
Ciasto:
400 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
2 łyżki mielonego twarogu
80 g cukru
1 jajko
120 ml mleka
120 g masła
1 łyżeczka skórki z cytryny
szczypta soli
Masa serowa:
750 g białego sera
80 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
sok z ½ cytryny
100 g rodzynek
10 g płatków migdałowych
Masa waniliowa:
2 budynie waniliowe z cukrem
500 ml mleka
100 g masła
2 jajka
Ciasto: z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki maki i odrobiny
letniego mleka przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło
stopić i ostudzić. Mleko lekko ogrzać. Pozostałą mąkę przesiać. Dodać do niej
wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoja objętość).
Masa serowa: ser zemleć w maszynce, przełożyć do
miski, dodać cukier, jajka oraz sok z cytryny, dokładanie wymieszać. Na koniec
dodać bakalie i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Masa waniliowa: na mleku ugotować budyń zgodnie z
przepisem na opakowaniu, a następnie do gorącego dodać masło i dokładnie wymieszać.
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka
utrzeć z ostudzonym budyniem, pod koniec dołożyć ubite białka i całość
delikatnie wymieszać łyżką. Masa wyjdzie dosyć rzadka.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Wyrośnięte
ciasto przełożyć do foremki, następnie wyłożyć na nie masę serową, a na to
wylać krem waniliowy. Ciasto piec w temp 180 C około 40-45 minut. Ciasto przed
podaniem można posypać cukrem pudrem.
bardzo fajne ciacho, zwłaszcza ta zółciutka masa waniliowa mnie ciekawi, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho to bardzo chętnie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe to ciasto,zwłaszcza ta masa budyniowa,a czy może być ser sernikowy(kupiłam już w Lidl w wiaderku)czy koniecznie musi byś twaróg:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Do upieczenia tego ciasta mnie skusiła właśnie ta żółciutka masa. I okazała się fantastyczna. A co do sera to ja miałam akurat wtedy twaróg,ale serniki piekę zawsze z sera kubełeczkowego :) z Lidla nigdy nie kupowałam sera, ale jeśli nie jest bardzo rzadki to wydaje mi się że może być, zwłaszcza że masy serowej wcale nie trzeba długo wyrabiać - muszą się tylko połączyć dokładnie składniki.
UsuńMnie też skusiło połączenie tych wszystkich skłdników, jednak wyszła totalna KLAPA!
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe mimo iż ładnie wyrosło w misce to po przełożeniu i upieczeniu całości w formie wyszło surowe.
Warstwa serowa po upieczeniu jest jakby zważona...
A ostatnia wierzchnia część tj. masa waniliowa też jest rozlazła i wcale nie jest taka żółciutka jak na zdjęciu...
Przyrządzę jeszczę raz to ciasto, aby się przekonać, że może jednak coś nie tak zrobiłam i za drugim razem wyjdzie. Jednak na chwilę obecną NIE POLCEAM.
nie mam pojęcia dlaczego ciasto Ci się nie udało :( moje wyszło tak jak widac na załączonym zdjęciu. Co poszło nie tak moge tylko zgadywać: ciasto drożdżowe może nie tyle było surowe co wilgotne bo miałas bardzo wilgotny "rzadki" ser? a poza tym sera jest dużo i nigdy ciasto drożdżowe nie wyrośnie tak wysokie jeśli jest nim obciążone niż gdyby było pieczone bez żadnych dodatków; co do ostatniej masy - to nie dodawałam żadnych barwników, wyszła taka jak widać,nie miałam na jej kolor wypływu :)
UsuńDziękuję za odpowiedź. Może faktycznie ten ser był za ciężki. Do ciasta i do masy serowej dodałam twarożku półtłustego (łącznie 3 kostki). Twoja warstwa waniliowa na zdjęciu wygląda na puszystą i wysoką, moja miała chyba 0,5 cm i była niesmaczna:( Nie wiedziałam też jakich wymiarów użyłaś formy do pieczenia, więc wziełam formę o wymiarach 27*35[cm]. Może była za duża?
Usuń