Szukałam jakiegoś ciekawego przepisu na
chleb na zakwasie, aż w końcu udało mi się wyszukać przepis na bardzo
aromatyczny chlebek. Dodatek suszonych śliwek sprawia, że chleb robi się słodszy.
A świeży posmarowany tylko masełkiem smakuje fantastycznie. (źródło: Majanowe pieczenie)
Chleb żytni ze śliwką (na zakwasie)
Składniki zaczynu:
*340 g zakwasu żytniego (dokarmionego
8-12 godzin wcześniej)
*200 g ciepłej wody
*420 g mąki żytniej typ 720
Składniki ciasta chlebowego:
*960 g zaczynu jw.
*120 g mąki żytniej typ 2000
*450 g mąki żytniej typ 720
*480 g ciepłej wody
*40 g cukru (może być brązowy)
*20 g soli morskiej
*150 g śliwki kalifornijskiej
Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni
wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, na
całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników
ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 5 minut. Wymieszane ciasto
odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki
pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.
Ciasto przełożyć do wysmarowanych
tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (2 keksówki o wymiarach dolnych
30-7cm) i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego
piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do
200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można
przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Ja swój chlebek upiekłam z połowy podanej porcji.
Wygląda wspaniale! Pyszny przepis! Zapisany do zrobienia!
OdpowiedzUsuń