Pamiętacie słodkie „kukułki”. Najlepsze w
nich było nadzienie ;) tak jak w tym cieście :) Bardzo puszyste ciasto biszkoptowe z nadzieniem o smaku
wspomnianego cukierka, z mocno wyczuwalną wonią alkoholu, z
dodatkiem bitej śmietany. Interesujące i smakowite połączenie. (źródło (z moimi małymi zmianami): Ciasta na stół )
Czekoladowa kukułka
Ciasto I:
- 6 jajek
- 12 dag mąki ziemniaczanej
- 6 dag mąki pszennej
- 18 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 9 łyżek zimnej wody
- 2 łyżki kakao
Ciasto II:
- 3 jajka
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 3 dag mąki pszennej
- 9 dag cukru
- ½ op. cukru waniliowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek zimnej wody
Masa:
- 3 łyżki kawy naturalnej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- wódka lub spirytus – do smaku
- 3 śmietany kremówki (750ml)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki cukru
Ciasto I: żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno z zimną wodą, dodać cukier, ubić na lśniącą masę i
dopiero potem ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz
kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni
C. ok. 25 min.
Ciasto II: przyrządzić w ten sam sposób
co ciasto I
Masa: kawę zaparzyć w połowie szklanki
wrzącej wody, a następnie przecedzić do rondelka. Dodać połamane na kawałki
czekolady oraz alkohol. Wszystko razem, mieszając, podgrzewać na małym ogniu,
aż powstanie jednolita, gładka masa, a następnie ostudzić.
Kremówkę ubić z cukrem i rozpuszczoną
żelatyną.
Ciemny biszkopt przekroić na 2 blaty, jasny
pokruszyć. Na pierwszym blacie kakaowym rozsmarować połowę ubitej śmietany
kremówki i przykryć pokruszonym biszkoptem. Następnie wyłożyć czekoladową masę,
a na nią pozostałą kremówkę. Na wierzch położyć drugi blat kakaowy. Na koniec
ciasto oprószyć kakao.
tego właśnie smaku szukałam:)
OdpowiedzUsuń