Jeżeli ktoś uważa, że pieczenia chleba
jest trudne i czasochłonne to się bardzo myli – przynajmniej w tym
wypadku. Zabierałam się za pieczenie
chleba na zakwasie i byłam przygotowana, iż zajmie mi to trochę czasu. Przypadkowo znalazłam wspaniały przepis. Chlebek
robi się bardzo szybko, wspaniale wyrasta a jeszcze lepiej smakuje J (źródło: Atelier Piekarnia)
Chleb mleczny:
- 150 g zakwasu żytniego
- 10 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej (typ 650)
- 250 ml - 300 ml mleka (wyjętego wcześniej)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
W misce umieścić zakwas, rozkruszone
drożdże, cukier i połowę mleka i połączyć na gładką masę. Następnie należy
wsypać mąkę (przesianą przez sitko), sól, dolać resztę mleka i rozpocząć
zagniatanie. Kiedy zacznie formować się ścisły kształt, należy dolać olej oraz,
w razie potrzeby, nieco więcej mleka (jeśli wydaje nam się, że ciasto jest za
gęste). Zagniatać przez 3-4 minuty. Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia,
od razu przekładamy do wysmarowanej olejem bądź masłem i wyspanej bułką tartą
lub otrębami foremki i odstawiamy do wyrośnięcia co najmniej na jej wysokość (u
mnie około 1,5 h). Ponieważ ja także jak autorka zawsze piekę chleby w
blaszkach, piekłam moje ciasto w foremce o średnicy 20 cm. Wierzch wyrównujemy
łyżką zwilżoną wodą. Piekarnik nagrzać, wstawiając również do niego naczynie z
wodą. Przed włożeniem chleba do
piekarnika, wierzch spryskałam woda i posypałam mąką. Piekłam 15 minut w 220
stopniach Celsjusza, po tym czasie wyjęłam naczynie z woda i zmniejszyłam
temperaturę do 200 stopni i piekłam jeszcze 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz