Ciasto drożdżowe bez drożdży – jak najbardziej możliwe. Jeśli ktoś ma własny zakwas, z którym się już nieźle zaprzyjaźnił – tak jak ja J - myślę, że może wiec troszkę poszaleć i upiec ciasto na zakwasie. Ciasto jest pyszne, a jak jeszcze dołożymy do tego orzechową kruszonkę, to jest fantastyczne J Zrobiłam wg przepisu, który można znaleźć tutaj
Ciasto z owocami i orzechową kruszonką na zakwasie
Ciasto:
- 410 g pszennego ciasta zakwaszonego* metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody (było 350 g)
- 400g – 500g mąki pszennej (ilość dodanej mąki zależy od gęstości ciasta zakwaszonego, trzeba dodawać powoli i z wyczuciem)
- 70g płynnego ostudzonego masła
- 3 jajka
- 50 g cukru (było 35 g)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka soli
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej krupczatki
- 100 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru pudru
- 60 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
Dodatkowo: brzoskwinie z puszki lub inne ulubione owoce
*Ciasto zakwaszone:
1 etap:
2 łyżki zakwasu żytniego + 70g mąki pszennej + 70g letniego mleka
Całość mieszamy i odstawiamy do przefermentowania w dość ciepłym miejscu na 5-6 godzin.
2 etap:
mieszanina jw. + 70g mąki pszennej + 70g letniego mleka,
Do mieszaniny z pierwszego etapu dodajemy nową porcje mąki i wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
3 etap:
ciasto jw. + 70g mąki pszennej + 70g letniego mleka
Do mieszaniny z drugiego etapu dodajemy nową porcje mąki i wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
Kruszonka: do miski wsypać przesianą mąkę oraz cukier puder. Dodać dość miękkie masło. Palcami rozetrzeć masło z mąką i cukrem. Następnie dodać orzechy włoskie. Zagniatać do momentu, aż ciasto da się zlepić w większe kawałki, a następnie rozkruszamy je na mniejsze. Jeżeli kruszonkę przygotujemy wcześniej niż wyrośnie nam ciasto to wstawiamy ją do lodówki.
Ciasto: Składniki zagnieść, odstawić przykryte na pół godziny i ponownie wyrobić - utworzy sie miękkie ciasto. Przykryć odstawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie na pół godziny. Na podrośnięte ciasto wyłożyć pokrojone w dużą kostkę brzoskwinie i posypać orzechową kruszonką. Piec w temp 185°C ok 40 minut do apetycznego zbrązowienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz