Dziś ciasto brzoskwiniowe. Ciasto jest delikatne, lekkie i bardzo brzoskwiniowe. W sam raz na niedzielne popołudnie.
Ciasto z masą brzoskwiniową
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- 15 dag masła roślinnego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 brzoskwinie z puszki (4 połówki)
Masa II:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3 białka
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- brzoskwinie z puszki
Biszkopt: białka ubić ba sztywną pianę i cały czas
ubijając, porcjami dodawać cukier, a następnie po 1 żółtku. Następnie dodać
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie oraz dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem
do pieczenia piec około 20 minut w temp
180C
Masa I: galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i odstawić do
wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze na gęsty krem. Brzoskwinie
zmiksować. Masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać
utarte żółtka. Brzoskwinie dodać do utartej masy i dokładnie wymieszać. Na koniec
dodać tężejącą galaretkę i wszystko razem dobrze utrzeć.
Masa II: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Białka ubić na
sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier, a następnie tężejącą galaretkę.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i
odstawić do ostygnięcia. Pozostałe brzoskwinie pokroić.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę brzoskwiniową.
Odstawić do zastygnięcia. Następnie wylać masę z białek i ciasto ponownie odstawić
w chłodne miejsce. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce i zalać tężejącą
galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz