Ciasto bardzo czekoladowe. A dodatek
wiórków kokosowych nadaje mu interesujący i niepowtarzalny smak. Ciasto jest
puszyste, delikatne i wilgotne i błyskawicznie znika ze stołu :)
Ciasto czekoladowo kokosowe
Składnik na keksówkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 banan
- sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek mleka
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g czekolady mlecznej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 100 g gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe do dekoracji
Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem
na puszystą masę. Banana zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać go do utartych
żółtek razem z mlekiem i wiórkami kokosowymi. Mąki wymieszać z proszkiem do
pieczenia i przesiać do wcześniej przygotowanej masy. Z białek ubić sztywną
pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Rozpuścić czekoladę mleczną,
ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać czekoladę i
cynamon, dokładnie wymieszać. Foremkę natłuścić i wysypać wiórkami kokosowymi.
Wyłożyć najpierw jasne ciasto a następnie ciasto czekoladowe. Masy lekko przemieszać
widelcem. Piec około 50 minut w temp 180C. po upieczeniu ciasto lekko
przestudzić, wyjąć z foremki i polać rozpuszczoną czekoladą gorzką. Jeszcze
mokrą polewę osypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz