18 listopada 2011

Kluski na parze z dżemem

Czasochłonne ale przepyszne. Do tej pory zawsze miałam kluski bez nadzienia, tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować. I kluski wyszły niesamowite, a w dodatku z żadnej nie wypłynęło nadzienie, więc pełen sukces J


Kluski na parze z dżemem

Składniki na 10 sztuk

Ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • Szczypta soli
Nadzienie:
  • Dżem jagodowy lub powidła śliwkowe
Dodatkowo: ilość wg uznania
  • Kwaśna śmietana
  • Cukier waniliowy
  • Płatki migdałowe


Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1  łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem na gęstą puszystą masę. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, wlać go do jajek z cukrem, dodać mąkę, sól oraz resztę mleka. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 części. Rozgniatać kawałki ciasta na dłoni lub desce i nałożyć na środku łyżeczkę nadzienia. Zwinąć w kulki dokładnie zalepiając spód klusek żeby nadzienie nie wypłynęło. Gotować około 12-15 minut na parze. Podawać polane sosem lub nie jak kto woli J
Sos: cukier waniliowy zmielić, dodać do kwaśnej śmietany.
Posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz