Czasochłonne ale przepyszne. Do tej pory zawsze miałam kluski bez nadzienia, tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować. I kluski wyszły niesamowite, a w dodatku z żadnej nie wypłynęło nadzienie, więc pełen sukces J
Kluski na parze z dżemem
Składniki na 10 sztuk
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- Szczypta soli
- Dżem jagodowy lub powidła śliwkowe
- Kwaśna śmietana
- Cukier waniliowy
- Płatki migdałowe
Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem na gęstą puszystą masę. Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, wlać go do jajek z cukrem, dodać mąkę, sól oraz resztę mleka. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 części. Rozgniatać kawałki ciasta na dłoni lub desce i nałożyć na środku łyżeczkę nadzienia. Zwinąć w kulki dokładnie zalepiając spód klusek żeby nadzienie nie wypłynęło. Gotować około 12-15 minut na parze. Podawać polane sosem lub nie jak kto woli J
Sos: cukier waniliowy zmielić, dodać do kwaśnej śmietany.
Posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz