I jak tu nie lubić naleśników? Są proste w wykonaniu, sycące oraz dające pole do popisu własnej wyobraźni kulinarnej. A poniżej klasyczne naleśniki z białym serem w całkiem innej wersji. J
Kakaowe naleśniki
Składnik na ok. 10 sztuk
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (30 dkg)
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki białego wina (niekoniecznie)
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 40 dkg białego niekwaśnego sera
- 1 serek waniliowy
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 5 dkg rodzynek lub więcej
- 50 ml rumu lub więcej J
Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy stopione i ostudzone masło oraz pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Jeśli będzie za rzadkie ciasto to dosypujemy mąki, jeżeli za gęste to troszkę wody. Ważne, żeby masa była dobrze rozmieszana, aby nie było w niej grudek mąki. Odstawiamy na minimum 30 minut. Na patelni (ja mam taką specjalną tylko do naleśników) nie musimy już dawać tłuszczu gdyż jest w cieście, za pomocą chochelki wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron.
Farsz: Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy – najlepiej zrobić to wieczorem dnia poprzedniego i zostawić na noc. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ser rozdrabniamy widelcem, miksujemy z serkiem waniliowym, dodajemy kogel mogel i odsączone rodzynki i dokładnie mieszamy ze sobą. Jeśli chcemy, możemy dodać do farszu cukru – ja akurat nie przepadam za bardzo słodkimi potrawami J. Każdy naleśnik smarujemy łyżką farszu i zwijamy w rulon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz