17 listopada 2011

Kakaowe naleśniki

I jak tu nie lubić naleśników? Są proste w wykonaniu, sycące oraz dające pole do popisu własnej wyobraźni kulinarnej.  A poniżej klasyczne  naleśniki z białym serem w całkiem innej wersji. J


Kakaowe naleśniki

Składnik na ok. 10 sztuk

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki (30 dkg)
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki białego wina (niekoniecznie)
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 40 dkg białego niekwaśnego sera
  • 1 serek waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dkg rodzynek lub więcej
  • 50 ml rumu lub więcej J


Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy stopione i ostudzone masło oraz pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Jeśli będzie za rzadkie ciasto to dosypujemy mąki, jeżeli za gęste to troszkę wody. Ważne, żeby masa była dobrze rozmieszana, aby nie było w niej grudek mąki. Odstawiamy na minimum 30 minut. Na patelni (ja mam taką specjalną tylko do naleśników) nie musimy już dawać  tłuszczu gdyż jest w cieście, za pomocą chochelki wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron.

Farsz: Rodzynki zalewamy  rumem i odstawiamy – najlepiej zrobić to wieczorem dnia poprzedniego i zostawić na noc.  Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ser rozdrabniamy widelcem, miksujemy z serkiem waniliowym, dodajemy kogel mogel i odsączone rodzynki i dokładnie mieszamy ze sobą. Jeśli chcemy, możemy dodać do farszu cukru – ja akurat nie przepadam za bardzo słodkimi potrawami J. Każdy naleśnik smarujemy łyżką farszu i zwijamy w rulon. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz