… zniewalające, lekkie, puszyste, delikatnie słodkie, a jednocześnie gorzkawe od kakao… po prostu TIRAMISU
Tiramisu
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 80 ml likieru amaretto lub rumu
- 200 ml bardzo mocnej kawy
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- kakao
Przelewamy ostudzoną kawę do płytkiej miseczki i dodajemy alkohol, moczymy w niej krótko biszkopty, żeby się nie rozpłynęły. Dno naczynia (lub pucharków - wtedy mamy już gotowe porcje) wykładamy biszkoptami.
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję. Ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy zawierającej mascarpone. Tiramisu mieszaj delikatnie, ale dokładnie. Na nasączonych biszkoptach rozsmarowujemy połowę kremu i posypujemy kakao, znów dajemy warstwę namoczonych biszkoptów, kakao i drugą połowę kremu. Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz