16 października 2011

Tiramisu


 … zniewalające, lekkie, puszyste, delikatnie słodkie, a jednocześnie gorzkawe od kakao… po prostu TIRAMISU




Tiramisu


  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 80 ml likieru amaretto lub rumu
  • 200 ml bardzo mocnej kawy
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • kakao

Przelewamy  ostudzoną kawę do płytkiej miseczki i dodajemy alkohol, moczymy w niej krótko biszkopty, żeby się nie rozpłynęły. Dno naczynia (lub pucharków - wtedy mamy już gotowe porcje)  wykładamy biszkoptami. 
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem będzie miał jednolitą kremową konsystencję. Ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy zawierającej  mascarpone. Tiramisu mieszaj delikatnie, ale dokładnie. Na nasączonych biszkoptach rozsmarowujemy połowę kremu i posypujemy kakao, znów dajemy warstwę namoczonych biszkoptów, kakao i drugą połowę kremu.  Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz