Za oknem szaro i zimno a ja mam ochotę na coś słodkiego, tylko ogarnęło mnie totalne lenistwo więc będą … muf finki :-)
Marchewkowe muffiny
Składniki na 12 sztuk
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 180 g marchewki (surowej)
- 2 jajka
- 70 g brązowego cukru
- 80 ml oleju
- 125 g jogurtu naturalnego
- 150 g daktyli
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Marchewki umyć, osuszyć i drobno zetrzeć. Jajka rozmącić, wymieszać z cukrem, olejem, jogurtem, przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej. Płynne składniki zmieszać z suchymi, żeby się ze sobą połączyły. Do ciasta domieszać starte marchewki i pokrojone daktyle. Ciasto rozłożyć do papilotek, piec 25-30 minut w temperaturze 190C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz