14 października 2011

Panna Cotta



Ten  włoski deser to prawdziwe niebo w gębie – o czym przekonałam się dopiero teraz, no ale podobno lepiej późno niż wcale  :-) . Jest słodki, delikatny i  pysznie smakuje z sosami owocowymi. Jakby tego było mało przygotowanie panny cotty jest dziecinnie proste, nie trzeba być mistrzem kuchni aby go przygotować - wystarczą po prostu dobre chęci  :-)


Panna cotta

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g cukru waniliowego
  • 180 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
W naczyniu wymieszać mleko, śmietankę, cukier i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać, do momentu rozpuszczenia się czekolady, mieszając ale należy uważać aby  nie zagotować śmietanki. Zdjąć z palnika. Żelatynę  dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać do ciepłej mieszanki mlecznej, wymieszać.  Rozdzielić pomiędzy foremki i schłodzić przez 3 godziny (lub dłużej). Deser podawać na talerzykach, wyjęty z foremek lub w pucharkach z sosem owocowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz