09 października 2011

Jabłkowe pagórki

"Jabłkowe pagórki" – intrygująca nazwa, ciekawy wygląd, myślałam, że to będzie smakowite ciasto jabłkowe, a  tymczasem …. hmm ten zapach, smak pomarańczy i cynamonu – tego nie da się opisać to trzeba upiec :-)  Ciasto znalezione w magazynie „Smaczna kuchnia”.


Jabłkowe pagórki

Składniki na 2 małe keksówki:
25 dkg maki
18 dkg masła
¾ szklanki cukru
Pomarańcza
3 jajka
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 jabłek
2 łyżki brązowego cukru,
½ łyżeczki cynamonu

Pomarańczę sparzyć, pokroić w kostkę razem ze skórką, usuwając pestki a następnie zmiksować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać jajka, śmietanę i zmiksowaną pomarańczę. Dosypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na cieście, lekko wcisnąć. Posypać  brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w temp 190C

W wersji bezjabłkowej tak samo smaczne :-)


… Lubię kiedy jest sobota, 
Gdy po wszystkich już kłopotach. 
Lubię śpiewać, lubię tańczyć, 
Lubię zapach pomarańczy…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz