Zmodyfikowany przeze mnie przepis z bułeczek z sezamem. Pyszne są zarówno zaraz po upieczeniu na ciepło, jak i na zimno.
Czosnkowe ślimaczki
- 500 gram mąki pszennej chlebowej
- 35 gram świeżych drożdży
- 50 gram masła
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- szynka, żółty ser
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn z drożdży, stopione masło z mlekiem, roztrzepane jajka – składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 40 cm. Na cieście rozkładamy pokrajaną w plastry szynkę a na to żółty ser, pozostawiając 1-2 cm pasek na końcu, który zlepi rulon. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu jak roladę, kroimy w 3 cm plastry i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – pamiętając o zachowaniu odstępów między „ślimaczkami”. Bułeczki zostawiamy na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w tem 200C ok. 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz