08 października 2011

Czosnkowe ślimaczki

Zmodyfikowany przeze mnie przepis z bułeczek z sezamem. Pyszne są zarówno zaraz po upieczeniu na ciepło, jak i na zimno. 





Czosnkowe ślimaczki

  • 500 gram mąki pszennej chlebowej
  • 35 gram świeżych drożdży
  • 50 gram masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szynka, żółty ser

 Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i 1/3 szkl mleka łączymy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie topimy masło, dodajemy mleko oraz zmiażdżony czosnek, dokładnie łączymy i zostawiamy je do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn z drożdży, stopione masło z mlekiem, roztrzepane jajka – składniki dokładnie ze sobą łączymy i  wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 25 x  40 cm.  Na cieście rozkładamy pokrajaną w plastry szynkę a na to żółty ser, pozostawiając 1-2 cm pasek na końcu, który zlepi rulon. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu jak roladę, kroimy w 3 cm plastry i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – pamiętając o zachowaniu odstępów między „ślimaczkami”. Bułeczki zostawiamy na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w  tem 200C ok. 15-20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz