Świeże figi tak bardzo kusiły swoim wyglądem, że parę wylądowało w końcu w koszyku. I co teraz z nimi zrobić? Figa z makiem? Nic z tego - będzie figa z mascarpone :) Bardzo prosty i smaczny deser.
Figi z mascarpone
- 6 świeżych fig
- 1,5 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- serek mascarpone
- ewentualnie posiekane pistacje
Figi nacinamy u gór na krzyż, nie dochodząc do środka owocu, tak aby powstałe części lekko się rozchyliły. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. W niewielkim rondelku należy rozpuścić masło, dodać cynamon, cukier waniliowy i miód. Lekko podgrzać, aby składniki się połączyły. Gotowym syropem polewamy owoce i zapiekamy około 8 minut w temp 200C. Po upieczeniu figi wyjmujemy, nakładamy w środek owocu serek i posypujemy pistacjami. Podajemy od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz