07 października 2011

Figi z mascarpone


Świeże figi tak bardzo kusiły swoim wyglądem, że parę wylądowało w końcu w koszyku. I co teraz z nimi zrobić? Figa z makiem? Nic z tego - będzie figa z mascarpone :) Bardzo prosty i smaczny deser.



Figi z mascarpone

  • 6 świeżych fig
  • 1,5 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • serek mascarpone
  • ewentualnie posiekane pistacje

Figi nacinamy u gór na krzyż, nie dochodząc do środka owocu, tak aby powstałe części lekko się rozchyliły. Ułożyć  w naczyniu do zapiekania. W niewielkim rondelku należy rozpuścić masło, dodać cynamon, cukier waniliowy i miód. Lekko podgrzać, aby składniki się połączyły. Gotowym syropem polewamy owoce i zapiekamy około 8 minut w temp 200C. Po upieczeniu figi wyjmujemy, nakładamy w środek owocu serek i posypujemy pistacjami. Podajemy od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz