Przepis na tę sałatkę dostałam dawno temu (nawet nie pamiętam od kogo) bo najpierw ktoś u kogoś jadł i opowiadał, potem ja gdzieś próbowałam – smakowała więc poprosiłam o przepis. Kiedyś zastąpiłam kapustę pekińską (za którą zbytnio nie przepadam) – sałatą lodową i według mnie sałatka tylko zyskała na smaku. Ostatni poszperałam, poszukałam i znalazłam na blogu Arabeski i okazało się, że cebulka dodawana do sałatki jest lekko podsmażona – ja i wszyscy na około mnie mieli przepis z surową cebulką. No więc pozostało mi jeszcze raz modyfikować przepis. Po końcowych zmianach wyszła - nic dodać nic ująć - przepyszna sałatka, której przepis nie podlega już możliwości choćby najmniejszej modyfikacji :-)
Sałatka gyros
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2-3 cebule
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 główki sałaty lodowej (w oryginale: kapusty pekińskiej)
- majonez
- keczup
- przyprawa "Gyros"
- olej do smażenia
Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przyprawę „Gyros” wymieszać z 3-4 łyżkami oleju i wymieszać z pokrajanym kurczakiem. Odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet do 12 h). Następnie podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
Układać warstwami w przezroczystej salaterce:
1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu (najlepiej ostrego)
4 - ogórki
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu
7 - poszatkowana sałata
Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz