Ciasteczka znalezione na blogu Domowe Wypieki. Spodobały mi się bo … takie sezamowe :-) Ciasteczka są bardzo szybkie do upieczenia i bardzo kruche, natomiast smalec nie jest w nich wcale wyczuwalny czego się na początku obawiałam :-) Następnym razem spróbuje upiec je jednak z masłem. Przepis cytuje za autorkami.
Sycylijskie ciasteczka sezamowe
- 250 g mąki
- ok. 1/2 szklanki mleka
- 70 g smalcu lub miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- sezam do obtoczenia ciastek
Wymieszać mąkę i smalec. Dodać cukier, szczyptę soli i miód rozcieńczony z mlekiem. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mleka. Gotowe ciasto, przykryć folią i odstawiłam na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Ciastka formować na kształt pałeczek o długości 5cm i grubości 2 cm (mnie wyszło ok. 25 ciasteczek). Spłaszczyć je lekko, a następnie obtoczyć w sezamie. Układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut. Ciastka można trzymać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz