31 sierpnia 2011

Pluszki - rosyjskie bułeczki

Przepis na te fantazyjne w kształcie bułeczki znalazłam dawno temu, a że najczęściej najpierw stosuję metodę kopiuj-wklej-wydrukuj to przepis przeleżał jakiś czas w segregatorze zapomniany.  Dodatkowo wydawał mi się strasznie pracochłonny, jednakże ciasteczka kusiły swoim wyglądem i tak doczekały się wypróbowania.  I było warto poświęcić trochę czasu na ich wykonanie, nie dość że zachęcają wyglądem to również smakiem. Po prostu pycha :)
A przepis pochodzi stąd




Pluszki - rosyjskie bułeczki

Składniki na 16 bułeczek:
  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych
Drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, w przypadku drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn; odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.

Nadzienie makowe:
  • roztopione masło, cukier, mak (suchy) 
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.

lub nadzienie serowe:
  • 400 g zmielonego twarożku, pół szklanki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 żółtko, 4 łyżki miękkiego masła
 Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę.

lub nadzienie orzechowe:
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych, 75 g cukru, 3 łyżki słodkiej śmietanki , 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego, 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
 Wszystkie składniki wymieszać.

Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie. Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.
Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.




Moje bułeczki były z makiem i z serem oraz w wersji trzeciej – z nutellą – a która wersja była najsmaczniejsza? Niestety jeszcze nie zdecydowałam, ponieważ wszystkie smakowały równie fantastycznie! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz