29 sierpnia 2011

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Muffinki, biała czekolada, maliny, czy trzeba pisać coś więcej … :)  Przepis znaleziony tutaj




Muffinki z malinami i białą czekoladą  


  • 300 gr mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 gr cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. cukier waniliowy),
  • 225 ml mleka, 
  • 50 gr roztopionego masła,
  • 100 gr świeżych malin (dałam 150 gr),
  • 75 gr posiekanej białej czekolady (dałam 100 gr)
Przygotowujemy formę na muffinki, wykładamy ją papierkami do muffinek. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i mieszamy. Do osobnej miseczki wbijamy jajko, roztrzepujemy, dodajemy ekstrakt z wanilii, mleko i roztopione masło. Mieszamy dokładnie i wlewamy do suchych składników. Dodajemy maliny i czekoladę, ostrożnie mieszamy aby nie uszkodzić za bardzo owoców. Nakładamy do foremek ( ok. 2/3 wysokości) i pieczemy ok 30 minut - do zarumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz