16 sierpnia 2011

Wytrawne pierożki

To nie są typowe pierogi  tylko pierożki na przekąskę. Przepis na nie zobaczyłam w jakimś czasopiśmie, a z uwagi iż czasami mam jakieś  „zapasy” w lodówce :)  zdecydowałam się je wypróbować. Pierożki są bardzo szybkie w przygotowaniu, smakują wyśmienicie na ciepło ale również na zimno są bardzo dobre – takie małe co nieco na zabicie popołudniowego głoda albo dla niespodziewanych gości :)


Wytrawne pierożki

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 15 dag fety
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 jajka
  • garść świeżej bazylii
  • świeżo mielony pieprz


Mozzarellę ścieramy na grubej tarce, fetę rozgniatamy widelcem, bazylie drobno kroimy.  Jajka roztrzepujemy i odkładamy troszeczkę – posłużą nam do posmarowania ciasteczek. Łączymy razem sery, dodajemy do nich roztrzepane jajka i bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, soli nie trzeba już dodawać ponieważ feta jest słona. Ciasto kroimy na kwadraty 10x10 cm, na środku każdego układamy łyżeczkę farszu i składamy na trójkąt. Boki bardzo dokładnie zlepiamy ze sobą aby nie wypłynęło nadzienie. Wierzch ciasteczek smarujemy pozostawionym jajkiem. Tak przygotowane pierożki wkładamy na ok. 15 minut do nagrzanego do 180C piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz