Coraz częściej piekę bułeczki na kolację. Dawniej wydawało mi się że potrzeba na to dużo czasu, ale stopniowo zmieniłam zdanie :) Te bułeczki znalazłam tutaj. Są doskonałe, mięciutkie, po prostu wyśmienite :)
Francuskie bułeczki
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru drobnego
- 15 g drożdży
- 120 ml letniego mleka
- 175 ml letniej wody (lub mniej)
Przesiać mąkę z solą do dużej miski, dodać cukier i zrobić na środku wgłębienie. Drożdże rozrobić w mleku i wlać do wgłębienia. Posypać odrobiną mąki i odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie bąblować. Stopniowo dodawać wodę i mieszać, aż powstanie wilgotne, miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski i przykryć. Odstawić na około 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat, odgazować i odstawić na 5 minut (pod przykryciem). Podzielić ciasto na 10 równych części i z każdej uformować bułkę. Ułożyć na blachę, przykryć i odstawić na 30 minut. Naoliwić grzbiet dłoni i na każdej bułce zrobić głębokie wgłębienie. Przykryć ponownie i odstawić na 5 - 10 minut. W między czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Nalać 250 ml do naczynia, wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z bułkami. Piec 15 minut, aż się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz