Dla tych, którzy nie mają ochoty ma
kolejny kawałek mięsa proponuję wyśmienitą i zdrową zapiekankę warzywną
o delikatnym smaku. Zapiekanka jest świetna
zarówno na obiad jak i na kolację.
Zielona zapiekanka
mały zielony kalafior*
mały brokuł
100 g sera pleśniowego lazur
100 g sera mozzarella
50 g serka topionego
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
łyżka mąki pszennej
posiekane orzechy włoskie
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Warzywa umyć a następnie podzielić na
małe różyczki. Zagotować wodę z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Jarzyny wrzucić
na wrzątek i gotować ok. 3-4 minuty, następnie odcedzić i pozostawić na sicie,
aby dobrze ociekły.
W rondelku rozpuścić masło, oprószyć
mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem. Stale mieszając
doprowadzić sos do wrzenia, dołożyć serek topiony, dokładnie wymieszać i
gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką
muszkatołową.
Ser pleśniowy pokruszyć, mozzarellę
pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Formę napełnić
warzywami, posypać serami. Całość zalać przygotowanym sosem i posypać
posiekanymi orzechami włoskimi. Piec w nagrzanym do 180C piekarniku na 30-35
minut. Można podawać na ciepło jak
również na zimno.
*można też z powodzeniem użyć zwykłego
kalafiora
mhmmm takiego połączenia jeszcze nie stosowałam, ale wygląda apetycznie:)Czas najwyższy spróbować!
OdpowiedzUsuń