Jeżeli nie możecie się zdecydować, czy macie ochotę na sernik, czy też na makowiec - to możecie spróbować tego wypieku. Seromakowiec, czyli dwa w jednym. A jak dodamy owoce to i nawet trzy w jednym. Wspaniałe połączenie masy makowej, sera, owoców i kruchego ciasta. Połączenie po prostu genialne!
Seromakowiec
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Ser:
- 60 dag twarogu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ½ kostki masła
Mak:
- 1,5 szklanki mielonego maku
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 5 białek
- 15 dag wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- Puszka brzoskwiń
Ciasto: mąkę zagnieść z margaryną, cukrem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 30 minut.
Ser: twaróg zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodając jajko. Masę połączyć ze zmielonym twarogiem.
Mak: białka ubić z cukrem. Wymieszać z makiem, wiórkami kokosowymi, mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia.
Brzoskwinie osaczyć z zalewy, pokroić w grubą kostkę.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce do warzyw 2/3 zamrożonego ciasta. Na ciasto wyłożyć na przemian po łyżce masy serowej i makowej. Na masy wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piekarnik nagrzać do temp 180C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut
mniam!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCzy spód nie jest "glinowaty"?
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem spód wyszedł b.dobry. W każdym razie ciasto znikło całe :D
OdpowiedzUsuń:) Mam nadzieje ze i tak samo stanie sie u mnie, choc pewno troche bedzie ciezko przy swietach i wiekszej ilosci smakolykow
OdpowiedzUsuń